Blog

Kde se Natsumi matcha pěstuje?
Kde se Natsumi matcha pěstuje?

V dnešním článku vás vezmu do Japonska - na farmu do města Wazuka, kde se Natsumi matcha pěstuje.

Když jsem vybírala tu pravou matchu pro brand Natsumi Matcha, věděla jsem, že matcha z Číny z různých důvodů (někdy je s vámi také rozeberu) pro mě nepřipadá v úvahu, přestože by cenově vyšla levněji. Chtěla jsem jednoznačně matchu z Japonska! Navíc čím víc do hloubky jsem se začala o matchu zajímat, tím více mě začala zajímat oblast Uji, která je považována za jednu z nejprestižnějších oblastí pro pěstování čajovníku. 

Proč je matcha z Uji tak výjimečná? V této oblasti jsou pro pěstování čajovníku ideální podmínky - je zde kvalitní půda, mírné klima a časté mlhy, které chrání čajovníky před přímým sluncem. Uji je známé svou produkcí čajů nejvyšší třídy, zejména ceremoniální matchy, která má jemnou texturu a komplexní chuť bez výrazné hořkosti. 

Ochutnala jsem množství vzorků, přičemž ten, který mi chuťově vyhovoval nejvíce, pochází z farmy ve Wazuce, která se nachází v prefektuře Kjóto a je zároveň považována za součást širší oblasti Uji. Město Wazuka je se svou více než 800letou tradicí považováno za jednu z nejvýznamnějších oblastí pro pěstování matcha. 

V této oblasti se pěstováním čaje zabývá více než 300 rodin, které se často věnují čajovým plantážím po generace. Rozloha čajových plantáží ve Wazuce činí neuvěřitelných 500 hektarů, na kterých se pěstují rozmanité čajové kultivary, včetně těch určených výhradně pro produkci matcha. Díky příznivým klimatickým podmínkám se zde mohou čajovníky pěstovat téměř celý rok, přičemž hlavní sklizeň probíhá během jarních a letních měsíců. Čajovníky určené pro matchu jsou pak na 2-3 týdny před sklizní zastíněny, aby se v nich zvýšilo množství antioxidantů a L-theaninu. 

Když už jsem zmínila ty kultivary, Natsumi matcha je Yamatomidori kultivar (odrůda) čajovníku, který se používá zejména pro výrobu matchy a senchy. Čaje v tomto kultivaru jsou typické pro jemnou, nasládlou chuť s nízkou hořkostí a vyváženou umami* chutí. Barva matchy je sytě až zářivě zelená. 

No a z Wazuky, kde se Natsumi matcha pěstuje, cestuje do Česka, kde si můžete její prvotřídní chuť vychutnat a užít si kousek opravdového Japonska také u vás doma. :)

 

*Umami je pátá základní chuť vedle sladké, slané, kyselé a hořké. Kvalitní matcha a zelené čaje mají výraznou umami díky vysokému obsahu aminokyselin (například L-theanin), které přispívají k chuti bez přehnané hořkosti. 

Číst článek
Není matcha jako matcha: Jak poznat tu kvalitní?
Není matcha jako matcha: Jak poznat tu kvalitní?

Víte, co je horší než žádná matcha? Špatná matcha. Ano, přesně tak! Ale nebojte se, díky tomuto blogovému příspěvku už budete schopní tu kvalitní matchu rozeznat a nenecháte se od výrobců napálit. Připravte se, jdeme na to!

Dejte na první pohled:

První dojem může leccos prozradit. Kvalitní matcha by měla mít intenzivní zelenou barvu, která svědčí o vysoké koncentraci chlorofylu. Vyhněte se matcha, která vypadá příliš žlutě, má nahnědlou, anebo příliš tmavě zelenou barvu. To může značit nižší kvalitu, špatné zpracování, anebo stáří prášku.

Přivoňte k ní:

Matcha může mít výraznou vůni. Ta kvalitní by měla vonět svěže a jemně trávovitě. Vyhněte se matche, která vám nevoní, anebo má přílišné aroma po chemických přísadách.

Hmatový test:

Rozehrajte další ze smyslů. Na řadě jsou ruce – tedy lépe řečeno prsty. Kvalitní matcha by měla být jemná a sametová na dotek. Pokud se vám zdá hrudkovitá nebo hrubá, může to být známka špatného zpracování listů, případně také toho, že prášek obsahuje nečistoty.

Cena může napovědět:

Kvalita sice stojí peníze. Zároveň však ne každá matcha, která je drahá, musí být nutně kvalitní. Co však obecně platí, je vyhnout se příliš levným variantám, které značí nižší kvalitu, případně příměs jiných složek. Jen pro zajímavost – sklizeň těch nejkvalitnějších matcha lístků vhodných na čajový rituál totiž probíhá jen jedenkrát ročně, což samo o sobě vypovídá o tom, proč je většinou kvalitní matcha dražší než kvalitní káva. Ostatní sklizně už znamenají nižší kvalitu čaje, která se nesmí označovat jako ceremoniální.

Nakupujte u důvěryhodných zdrojů:

Pokud váháte, zkuste si vyhledat recenze a doporučení od ostatních milovníků matcha, které vám mohou pomoci. Kupujte produkty jen od ověřených a důvěryhodných prodejců.

Tak co, už se cítíte jistější v tom, jak rozeznat kvalitní matchu od té nekvalitní? Doufám, že ano. A pokud si stále nejste jistí, klidně mi napište, ráda vám s výběrem pomohu. 😊

Číst článek
Připravte si matchu tradičním rituálem a dostaňte z ní to nejlepší!
Připravte si matchu tradičním rituálem a dostaňte z ní to nejlepší!

S matchou se v poslední době roztrhl pytel. Matcha latté nabízí snad každá hipsterská kavárna, vznikají specializované obchody, najdete ji v regálech hypermarketů. I Češi zkrátka následují světové trendy a podléhají kouzlu tohoto magického nápoje, který nám pomáhá udržet si optimální dávku energie po celý den. Možná i vy jste si matchu pořídili domů a stojíte před otázkou: Jak mám ten zelený prášek správně připravit? Moderních způsobů je hned několik. Já bych vám dnes ráda nastínila ten tradiční, který pro přípravu matcha využívají japonští čajoví mistři. Díky němu totiž z matcha prášku dostanete to nejlepší!

Začněte výběrem:

Jako u spousty věcí, i u matcha platí, že kvalita vyhrává nad kvantitou. Doporučuji vybírat takový matcha prášek, který splňuje certifikace EU, a to nejen co se týče bio kvality. Vykašlete se na nejrůznější „vymoženosti“ jako jsou přidané příchutě. V případě potřeby si matchu při přípravě koktejlů a limonád jednoduše, a hlavně přírodní cestou zvládnete dochutit sami, a to bez chemických příchutí.

Zásady správného měření:

Ze začátku můžete při přípravě matchy tápat. Kolik je tak akorát – ani málo, ani moc – aby matcha nebyla příliš řídká ani hutná? Správný poměr prášku a vody je klíčem k dokonalé chuti. Obvykle platí, že jedna čajová lžička matcha na 60–90 ml vody je optimální. Samozřejmě nic nebrání tomu, abyste zaexperimentovali a našli si ideální poměr podle vašich představ!

Teplota vody:

Správná teplota vody je klíčovou součástí dokonalého matcha rituálu. Vroucí voda může zničit nejen aroma matcha, ale také prospěšné látky v ní. Matcha se při rituální přípravě zalévá teplou vodou ohřátou přibližně na 70-85°C. Pakliže nemáte doma konvici, která by vám přesně odměřila teplotu, přiveďte vodu k varu, ale následně ji nechte několik minut odpočinout, aby dosáhla požadované teploty.

Správné nástroje = polovina úspěchu:

Šejkr i ruční šlehač nechte ve skříňce. Neudělají svou službu dobře. Ano, na tradiční rituál je potřeba zainvestovat do těch správných pomůcek, které vám pomůžou z matcha „vymáčknout“ to nejlepší. Pro autentický zážitek použijte tradiční mísu (chawan) a bambusovou šlehací metličku (chasen). Zkuste si přípravu užít a udělat z ní skutečně zenový rituál. Právě o tom by to celé mělo být. Zatímco vám pod rukou s chasenem matcha vytváří jemnou pěnu, nechte se unášet zvukem, který při přípravě matcha vzniká. Šlehat začněte nejprve pomalu a postupně tempo zvyšujte. V nápoji byste měli rukou opisovat písmeno „W“. Cílem je vytvořit jemnou pěnu na povrchu.

A máte hotovo! Při popíjení matcha nikam nespěchejte, ale naopak si tento požitek v klidu vychutnejte. Pokud chcete vyzkoušet něco nového, můžete do rituálu přidat další ingredience – třeba med, veganské mléko nebo vanilkový extrakt!

Číst článek
3 položek celkem