V dnešním článku vás vezmu do Japonska - na farmu do města Wazuka, kde se Natsumi matcha pěstuje.
Když jsem vybírala tu pravou matchu pro brand Natsumi Matcha, věděla jsem, že matcha z Číny z různých důvodů (někdy je s vámi také rozeberu) pro mě nepřipadá v úvahu, přestože by cenově vyšla levněji. Chtěla jsem jednoznačně matchu z Japonska! Navíc čím víc do hloubky jsem se začala o matchu zajímat, tím více mě začala zajímat oblast Uji, která je považována za jednu z nejprestižnějších oblastí pro pěstování čajovníku.
Proč je matcha z Uji tak výjimečná? V této oblasti jsou pro pěstování čajovníku ideální podmínky - je zde kvalitní půda, mírné klima a časté mlhy, které chrání čajovníky před přímým sluncem. Uji je známé svou produkcí čajů nejvyšší třídy, zejména ceremoniální matchy, která má jemnou texturu a komplexní chuť bez výrazné hořkosti.
Ochutnala jsem množství vzorků, přičemž ten, který mi chuťově vyhovoval nejvíce, pochází z farmy ve Wazuce, která se nachází v prefektuře Kjóto a je zároveň považována za součást širší oblasti Uji. Město Wazuka je se svou více než 800letou tradicí považováno za jednu z nejvýznamnějších oblastí pro pěstování matcha.
V této oblasti se pěstováním čaje zabývá více než 300 rodin, které se často věnují čajovým plantážím po generace. Rozloha čajových plantáží ve Wazuce činí neuvěřitelných 500 hektarů, na kterých se pěstují rozmanité čajové kultivary, včetně těch určených výhradně pro produkci matcha. Díky příznivým klimatickým podmínkám se zde mohou čajovníky pěstovat téměř celý rok, přičemž hlavní sklizeň probíhá během jarních a letních měsíců. Čajovníky určené pro matchu jsou pak na 2-3 týdny před sklizní zastíněny, aby se v nich zvýšilo množství antioxidantů a L-theaninu.
Když už jsem zmínila ty kultivary, Natsumi matcha je Yamatomidori kultivar (odrůda) čajovníku, který se používá zejména pro výrobu matchy a senchy. Čaje v tomto kultivaru jsou typické pro jemnou, nasládlou chuť s nízkou hořkostí a vyváženou umami* chutí. Barva matchy je sytě až zářivě zelená.
No a z Wazuky, kde se Natsumi matcha pěstuje, cestuje do Česka, kde si můžete její prvotřídní chuť vychutnat a užít si kousek opravdového Japonska také u vás doma. :)
*Umami je pátá základní chuť vedle sladké, slané, kyselé a hořké. Kvalitní matcha a zelené čaje mají výraznou umami díky vysokému obsahu aminokyselin (například L-theanin), které přispívají k chuti bez přehnané hořkosti.