Připravte si matchu tradičním rituálem a dostaňte z ní to nejlepší!

S matchou se v poslední době roztrhl pytel. Matcha latté nabízí snad každá hipsterská kavárna, vznikají specializované obchody, najdete ji v regálech hypermarketů. I Češi zkrátka následují světové trendy a podléhají kouzlu tohoto magického nápoje, který nám pomáhá udržet si optimální dávku energie po celý den. Možná i vy jste si matchu pořídili domů a stojíte před otázkou: Jak mám ten zelený prášek správně připravit? Moderních způsobů je hned několik. Já bych vám dnes ráda nastínila ten tradiční, který pro přípravu matcha využívají japonští čajoví mistři. Díky němu totiž z matcha prášku dostanete to nejlepší!
Začněte výběrem:
Jako u spousty věcí, i u matcha platí, že kvalita vyhrává nad kvantitou. Doporučuji vybírat takový matcha prášek, který splňuje certifikace EU, a to nejen co se týče bio kvality. Vykašlete se na nejrůznější „vymoženosti“ jako jsou přidané příchutě. V případě potřeby si matchu při přípravě koktejlů a limonád jednoduše, a hlavně přírodní cestou zvládnete dochutit sami, a to bez chemických příchutí.
Zásady správného měření:
Ze začátku můžete při přípravě matchy tápat. Kolik je tak akorát – ani málo, ani moc – aby matcha nebyla příliš řídká ani hutná? Správný poměr prášku a vody je klíčem k dokonalé chuti. Obvykle platí, že jedna čajová lžička matcha na 60–90 ml vody je optimální. Samozřejmě nic nebrání tomu, abyste zaexperimentovali a našli si ideální poměr podle vašich představ!
Teplota vody:
Správná teplota vody je klíčovou součástí dokonalého matcha rituálu. Vroucí voda může zničit nejen aroma matcha, ale také prospěšné látky v ní. Matcha se při rituální přípravě zalévá teplou vodou ohřátou přibližně na 70-85°C. Pakliže nemáte doma konvici, která by vám přesně odměřila teplotu, přiveďte vodu k varu, ale následně ji nechte několik minut odpočinout, aby dosáhla požadované teploty.
Správné nástroje = polovina úspěchu:
Šejkr i ruční šlehač nechte ve skříňce. Neudělají svou službu dobře. Ano, na tradiční rituál je potřeba zainvestovat do těch správných pomůcek, které vám pomůžou z matcha „vymáčknout“ to nejlepší. Pro autentický zážitek použijte tradiční mísu (chawan) a bambusovou šlehací metličku (chasen). Zkuste si přípravu užít a udělat z ní skutečně zenový rituál. Právě o tom by to celé mělo být. Zatímco vám pod rukou s chasenem matcha vytváří jemnou pěnu, nechte se unášet zvukem, který při přípravě matcha vzniká. Šlehat začněte nejprve pomalu a postupně tempo zvyšujte. V nápoji byste měli rukou opisovat písmeno „W“. Cílem je vytvořit jemnou pěnu na povrchu.
A máte hotovo! Při popíjení matcha nikam nespěchejte, ale naopak si tento požitek v klidu vychutnejte. Pokud chcete vyzkoušet něco nového, můžete do rituálu přidat další ingredience – třeba med, veganské mléko nebo vanilkový extrakt!